Skip to main content

Kosten en vergoeding

Verzekerde zorg

Vanaf 2022 geldt er een nieuw bekostigingssysteem in de geestelijke gezondheidszorg.

Dit zogenaamde zorgprestatiemodel ( ZPM) vervangt het systeem van voorgaande jaren. Niet meer wordt uitgegaan van op diagnose gebaseerde zorgtrajecten, maar vanaf dit jaar wordt er gekeken naar de zwaarte van de zorgvraag en daarop gebaseerde zogenaamde zorgvraagtypering.

Op basis van 1 of 2 diagnostische consulten bepaalt de psycholoog welk zorgvraagtype geldt en of er wel of niet sprake is van verzekerde zorg.

Indien er geen sprake is van verzekerde zorg, dan wordt een tarief “Buiten GGZ” in rekening gebracht. De klachten/problemen die niet vergoed worden zijn o.a. burn-out, rouw, relatieproblemen en specifieke fobieën.

Bij verzekerde zorg krijgt u te maken met vastgestelde NZA tarieven ( Nederlandse Zorg Autoriteit), per diagnostisch en per behandelconsult. Wanneer de psycholoog een contract heeft met uw verzekeraar, dan kan het bedrag enigszins afwijken van dit NZA tarief, afhankelijk van wat de afspraken zijn tussen de psycholoog en de verzekeraar. De factuur gaat dan rechtstreeks naar de verzekeraar.

Wanneer de psycholoog geen contract met uw verzekeraar heeft krijgt u de factuur toegestuurd per mail en kunt u zelf de kosten bij de verzekeraar in rekening  brengen. Kijk zelf even na in uw polis, welk percentage u vergoed krijgt bij een niet gecontracteerde psycholoog.

De vergoeding voor een behandelconsult in mijn praktijk is gebaseerd op consulten van 60 minuten. Dat is gereserveerde tijd, dus ook wanneer een gesprek 5 minuten korten of langer duurt geldt hetzelfde bedrag.

De vergoeding voor een diagnostische consult in mijn praktijk is gebaseerd op 75 minuten.

De facturering zal eens per maand  gaan plaatsvinden.

NZA tarieven zijn:

  • Behandelconsult van 60 minuten € 161,46
  • Diagnostiekconsult    75 minuten  € 223,48
  • Buiten GGZ ( OV0012)  60 min       € 110,00
  • No show ( te laat, minder dan 24 van te voren afgemeld)  € 60,00

Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op NZA tarieven maar het kan zijn dat datgene wat van u wordt gedeclareerd hiervan afwijkt. Dit heeft te maken met mijn persoonlijke afspraken met de betreffende zorgverzekeraars.

Dit jaar ben ik gecontracteerd met Zilveren Kruis, Menzis, Caresq, ONVZ en DSW. ( en bij deze verzekeraars behorende kleinere verzekeraars)

Houdt u er rekening mee dat het verplichte eigen risico voor in 2024 verkregen zorg € 385,00 euro bedraagt. Dit is het bedrag wat u eerst zelf moet betalen voordat de zorg die in het basispakket zit wordt vergoed.

Contact gegevens

Mw. drs. H. Zuidema

Gezondheidscentrum Wittevrouwen
Biltstraat 102
3572 BJ Utrecht

Per 1 mei is de praktijk gevestigd op:
Maliebaan 86. 3581 CX

030-273 61 43
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of reageer via het contactformulier